Dalahästen: Sveriges ikoniska symbol och hantverksmässiga mästerverk

11 mars 2024 Veronica Urena

editorial

Dalahästen, en traditionell svensk träfigur med sina färgstarka mönster och levande historia, har kommit att bli en av de mest igenkännbara symbolerna för Sverige. Ursprungligen tillverkad i Dalarna som en leksak till barn, har denna handgjorda skapelse vuxit till en nationalsymbol och ett populärt samlarobjekt internationellt. Från den urgamla tillverkningsprocessen till dess plats i modern design och marknadsföring, bär varje dalahäst på en berättelse som väver samman kultur, konsthantverk och svensk identitet.

En historisk överblick

Dalahästarna har sitt ursprung i den svenska regionen Dalarna, där de först började snidas av trä från de omgivande skogarna under 1600-talet. Till en början var hästarna enbart leksaker som gjordes av män som arbetade i skogen under långa vinternätter. Men med tiden började allt fler upptäcka hantverkets charm och dalahästen började säljas på marknader som både användbara föremål och dekorativa prydnader. På 1800-talet fick den sin klassiska röda färg och de detaljerade målningarna, kurbitsmåleriet, som den är känd för idag.

Dalahästen associerades snart med tur och skydd, och knöts starkt till svenska traditioner och kultur. Efterhand som dalahästen ökade i popularitet blev den också en viktig inkomstkälla för Dalarnas invånare. Under 1930-talet och framåt började den användas i marknadsföringssyfte, och dalahästen stod till exempel som symbol för Sverige i flera internationella utställningar, vilket cementerade dess status som icke-officiell nationalsymbol.

dalahäst

Tillverkningsprocessen

Skapandet av en traditionell dalahäst är ett slags konsthantverk som kräver stor skicklighet och precision, och är en process som inte förändrats i grunden sedan starten. Tillverkningen börjar med ett utvalt stycke av tallträd, som först torkas och därefter formas noggrant med hjälp av kniv och yxa till hästens grundform. Varpå träet karvas ut och slipas för hand tills övergången mellan de olika delarna av hästen är perfekt.

Efter att träet formats följer målningsprocessen, där man använder sig av ljusa, livfulla färger och traditionellt kurbitsmåleri för att skapa dalahästens unika och detaljerade utseende. Motiven som målas på kan variera från häst till häst, men de mest igenkänbara dragen inkluderar ett sadelliknande mönster över ryggen och detaljrika blommor och bladverk över kroppen. Varje häst blir på så sätt ett unikt konststycke.

Dalahästens betydelse i modern tid

Även i modern tid fortsätter dalahästen att vara en betydande del av den svenska kulturen. Den används flitigt som symbol inom olika former av marknadsföring och har en given plats i souvenirbutiker över hela landet. Dessutom verkar dalahästens design inspirera samtida konstnärer och formgivare, som omtolkar den traditionella figuren i nya moderna verk.

Fler nyheter